User Info

 
 
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Who's Online

  • Dot gasten: 207
  • Dot verborgen: 0
  • Dot leden: 0

There aren't any users online.

Auteur Topic: vraag aan de expers... taart gluten, mgd en lactose vrij  (gelezen 4166 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jennifer

  • Mama
  • ****
  • Berichten: 374
vraag aan de expers... taart gluten, mgd en lactose vrij
« Gepost op: januari 13, 2010, 23:13:49 »

Ik kreeg de vraag of het ook mogelijk is iets moois/leuks te maken. Liefst een taart.
Voor een meisje van 2 jaar met allergien. Ze mag wel bietsuiker maar rietsuiker weer niet.

Het moet in elk geval gluten en mgd ( maltodextrose, glucose en dextrose ) vrij zijn
maar ze reageert waarschijnlijk ook op lactose dus dat er ook niet in is altijd makkelijk

Voor Jorden kan ik een cakemix pakken maar dat is "gewoon" met tarwe dus die optie valt af

Fondant zal dan ook wel afvallen denk ik. Marsepein misschien een optie.

Maar goed misschien weten jullie een leuk recept voor een "taart"

iig bedankt voor het lezen
Groetjes Jennifer
mv J@imey (11-09), J0rden (12-07), J0ey (12-05) en Just1n (01-04)

Offline Nynke Dekker

  • Office iets?¿
  • Administrator
  • **
  • Berichten: 15.809
  • Geslacht: Vrouw
  • Nynke Bal, Balletje en Nynke ben ik allemaal!
Re:vraag aan de expers... taart gluten, mgd en lactose vrij
« Reactie #1 Gepost op: januari 14, 2010, 00:15:40 »
Poeh! Daar vraag je me wat...

De glutenvrije mixen is Yfke beter in thuis, maar eieren mogen wel zag ik? Dan kan je al heel veel doen. Of er in die mixen ook mgd zit (uitleg afkorting was heel erg handig, dank je wel) weet ik niet, maar kan Yfke wel voor je nakijken.

Marsepein is (als je het zelf wilt maken) gebaseerd op amandelspijs en poedersuiker. Weet niet of dat vrij is van alle allergenen. Weet ook niet of bietsuiker hetzelfde reageert als gewone suiker, en of je het gestampt/gemalen ook als poedersuiker kan gaan zien.

Er is sojaslagroom, maar best kans dat daar ook een zoetstof bij in zit of dat je dat er misschien los aan toe mag voegen (dan kan je bietsuiker gebruiken). Jam is te maken van vruchten met bietsuiker... dat kan je dan tussen de lagen doen.

Hoop dat Yf even wat duidelijkheid kan geven over de glutenvrije mixen.

:knuf: Nynke
Probeer eens buiten de hokjes te denken voordat je oordeelt. Ieder mens is uniek!

Ik ben moeder van drie heerlijke dochters, Irene geb. 03-08-99, Anne geb. 09-08-02 en Renée geb. 30-06-05. Drie keer borstvoeding met uitgebreid hypo-allergeen dieet.

Offline Nynke Dekker

  • Office iets?¿
  • Administrator
  • **
  • Berichten: 15.809
  • Geslacht: Vrouw
  • Nynke Bal, Balletje en Nynke ben ik allemaal!
Re:vraag aan de expers... taart gluten, mgd en lactose vrij
« Reactie #2 Gepost op: januari 14, 2010, 00:17:17 »
Maareh... bietsuiker... suiker is toch meestal uit suikerbiet gewonnen??? Ken de specifieke benaming eigenlijk niet, rietsuiker weer wel....

Als je de gewone suikerbiet suiker bedoelt, mag gewone suiker toch wel???
Probeer eens buiten de hokjes te denken voordat je oordeelt. Ieder mens is uniek!

Ik ben moeder van drie heerlijke dochters, Irene geb. 03-08-99, Anne geb. 09-08-02 en Renée geb. 30-06-05. Drie keer borstvoeding met uitgebreid hypo-allergeen dieet.

Offline yfke

  • First class twat!
  • Moderator
  • **
  • Berichten: 2.633
  • Geslacht: Vrouw
Re:vraag aan de expers... taart gluten, mgd en lactose vrij
« Reactie #3 Gepost op: januari 14, 2010, 00:34:59 »
gewone peodersuiker mag meestal wel, ik ga even de mix erbij pakken  :PP
Like I always say, there is no 'I' in TEAM... there's a 'ME' though, if you jumble it up.

Offline yfke

  • First class twat!
  • Moderator
  • **
  • Berichten: 2.633
  • Geslacht: Vrouw
Re:vraag aan de expers... taart gluten, mgd en lactose vrij
« Reactie #4 Gepost op: januari 14, 2010, 00:50:52 »
ik heb  gebruikt voor de cake zelf:

Vanille cake mix: van lhian's kitchen is het merk
Ingredienten :

rijstemeel, suiker( is normale kristal suiker , bakpoeder gv, zout, vanille poeder
 
en ei vervanger

de enige manier waarop ze suiker neit zou mogen is van wege diabetes, dan zou ik sowieso geen taart maken, want suiker zit  veel in gv producten! normale suiker is geaakt van sukerieten.

 Voor de MMF heb ik marshmellows gebruikt  van frisia zijn glutenvrij, en de glucose is van suiker.
Als het glucose van tarwe is moet dat er bij vermeld staan!!!
zit verders niets in wat niet mag

En poedersuiker en water.

Ik heb de cake gebakken en af laten koelen, daarna in repen gesneden en  een  kommetje met huishoud folie bedekt.
En zo  de kom een laagje cake een laagje slagroom.

Bij de apotheek kan je kerutabs krijgen, ik heb een liter slagroom gebruikt  en daar drie tabletten in verpulverd en nog slagroom versteviger erdoor heen gegooid.
De kerutabs zet de lactose nl om in lichaams eigen lactase!

en daarmee die laag afgesmeerd, volgende laag en zo dus het schaaltje bedekken.  en zo even in de koelkast gezet terwijl ik de MMf maakte.

Zorg voor een schone keuken en je poetsdoek bij de hand en niets met gluten erbij in de buurt.

Marshamallows in een bakje egdaan wat water en in de magnetron en roeren en poeder suiker bij gegooid  tot dat het echt niet meer door te komen is..
kwak poedersuiker op aanrecht blad ( gedesinfecteerd enzo eerst)  en kneden maar tot je een mooie bol kan maken.
Deegroller inpoederen en rollen. en een mooi groot rond  vlak maken.

Boltaartje op een plaat/schaal omkiepen en je hebt als het goed is een mooi halve bol.
Als je de marshmellows pakt die rose zijn lkrijg je een rose fondant hoeft niets bij toegevoegd.
Je kan de witte eventueel los doen voor decoratie dingetjes.

De lap fondants leg je over de bol en  laat em lekker golven als een mooie rok.

Koop bij de action een barbiepop ofzo en sloop er de benen af en maak er een rieje/sateprikekr aan vast zodat ze blijft staan en die steek je in het midden.
Je snijdt de restjes van de jurk af  en kneed die en maakt een reepje en maak je het lijfje mee :)
alles plakt gewoon met een piepbeetje water.


et voila een prinsessen taartje!!

je kan ook de fondants kleuren bijv. met kleurstof maar die kon ik hier nergens vinden.
En dan bijv.  gladstrijken en  een 2 uisnijden en met een uitstekertje figuurtjes erop plakken.

Maar de prinsessen taart was hier echt een hit  :goei:


Like I always say, there is no 'I' in TEAM... there's a 'ME' though, if you jumble it up.

Offline Jennifer

  • Mama
  • ****
  • Berichten: 374
Re:vraag aan de expers... taart gluten, mgd en lactose vrij
« Reactie #5 Gepost op: januari 14, 2010, 13:11:46 »
Bedankt voor de reacties
Zeker zo uitgebreid Yvke!! "Helaas" uit ervaring
Die prinses ziet er zeker goed geslaagt uit.
Ik heb ergens wel een mini silicone tulband liggen.

Waar kan ik die cakemix vinden/kopen?

Wat ik iig zeker weet is
 "vooral gluten, lactose, maltodextrine, glucose en dextrose. en alles wat is gemaakt in een fabriek waar ook gluten worden geproduceert"

Kleurstof heb ik wel in huis. En anders kan ik die online wel bestellen. Zal voor de zekerheid vragen of ze dat mag hebben.
Als ze poedersuiker en bv wajangboter zou mogen kan ik glazuur maken. En anders van poedersuiker en water.
Die MMF maken is het proberen waard te maken als ze dat mag natuurlijk.



Groetjes Jennifer
mv J@imey (11-09), J0rden (12-07), J0ey (12-05) en Just1n (01-04)

Offline Jennifer

  • Mama
  • ****
  • Berichten: 374
Re:vraag aan de expers... taart gluten, mgd en lactose vrij
« Reactie #6 Gepost op: januari 14, 2010, 14:06:08 »
ze haalt informatie van de volgende site
http://www.livaad.nl/

Ze heeft het over helemaal geen glucose. Poedersuiker was afhankelijk van het merk
en kleurstof alleen natuurlijk want de andere is gebassert op glucose.....

Ik ga eens kijken of ik een beetje informatie kan vinden op die site
Groetjes Jennifer
mv J@imey (11-09), J0rden (12-07), J0ey (12-05) en Just1n (01-04)

Offline Sigrid

  • Super Mama
  • *****
  • Berichten: 1.479
    • koken...
Re:vraag aan de expers... taart gluten, mgd en lactose vrij
« Reactie #7 Gepost op: januari 14, 2010, 16:49:51 »
Biscuit (recept van Sigrid) KOEMELKVRIJ MAAR MET KIPPENEI

Ingrediënten :
- 4 eieren
- 120gr suiker ( 1 zakje vanillesuiker inbegrepen )
- 60 gr bloem
- 50 gr maïsbloem
- enkele lepels heet water

Bereiding :
- Eieren splitsen in wit en geel
- De 4 eigelen krachtig opkloppen en er de suiker bijvoegen.
- Op hoogste mixerstand een zevental minuten laten kloppen enkele eetlepels heet water
toevoegen ( mengsel moet schuimig wit worden ).
- Vervolgens de bloem en de maïsbloem toevoegen en blijven kloppen op hoogste stand.
Intussen het eiwit helemaal stijf kloppen.
- Het stijfgeklopt eiwit onder het deegmengsel spatelen.
- De bakplaat zeer goed invetten ( ook de randen ) met olie en bestuiven met bloem.
- Op 200° ca. 10 tot 12 minuten bakken.
- Ontvorm zo vlug mogelijk na het bakken.
Deze biscuit kan je oprollen en er confituur of banketbakkersroom tussensmeren
en bestrooien met bloemsuiker.

Opmerking van sigrid nog:
je moet ze dus allebei opkloppen... eiwit en eigeel APART ... nadien pas bij elkaar voegen.
Volgens mijn papa moet het trouwens perfect lukken met rijstbloem ipv gewone bloem ..
Dan bepaal je zelf de suiker die kan hé; je hoeft ook geen vanillesuiker te gebruiken. Die kan je dan opvullen met confituur, of zelf boterroom maken met boter en suiker die kan
MV Hannes (08/02/04) en Marije (16/04/2005) en Jasmijn (27/12/2007) en meter van Enriqué


'Ik wens de rust om te accepteren wat niet te veranderen is
de kracht om te veranderen wat niet te accepteren is
en de wijsheid om het verschil tussen beide te ontdekken'

Offline yfke

  • First class twat!
  • Moderator
  • **
  • Berichten: 2.633
  • Geslacht: Vrouw
Re:vraag aan de expers... taart gluten, mgd en lactose vrij
« Reactie #8 Gepost op: januari 14, 2010, 17:02:02 »
Helemaal glucose vrij kan niet  jennifer, alleen is er een verschil tussen glucose van tarwe en glucose van suiker :)

Hier heetf arwen GV en MGD vrij, regeert op minieme sporen.
Nogmaals als de glucose etc van tarwe  is dan moet dat erbij vermeld staan.

als kind nl geen glucose kan hebben kan het niets verdragen...  dus ik denk dat ze echt eens na moet gaan kijken...
Like I always say, there is no 'I' in TEAM... there's a 'ME' though, if you jumble it up.

Offline Nynke Dekker

  • Office iets?¿
  • Administrator
  • **
  • Berichten: 15.809
  • Geslacht: Vrouw
  • Nynke Bal, Balletje en Nynke ben ik allemaal!
Re:vraag aan de expers... taart gluten, mgd en lactose vrij
« Reactie #9 Gepost op: januari 14, 2010, 18:26:08 »
Hai Jennifer,

Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe ze aan het gegeven is gekomen dat haar kind niet tegen bepaalde suikers kan...

Ben ook even aan het googlen geslagen en dan specifiek op "glucose-intolerantie", dan kom je eigenlijk standaard op diabetes uit. Is het kindje diabeet??? Maar dan kan ik weer niet rijmen dat gewone bietsuiker wel goed gaat. Ergens krijg ik dus het gevoel dat de moeder deze "suikers" zelf niet vertrouwt en het daarom liever weglaat?

Nog even een stukje gekopieerd:
Citaat
De chemische naam voor "bloedsuiker" is "glucose". Glucose is de meest eenvoudige vorm van suiker, en de belangrijkste energieleverancier van het menselijk lichaam. Via het bloed wordt glucose door het lichaam getransporteerd, en levert hiermee de energie waar al onze cellen van leven. Samen met zuurstof wordt glucose verbrand (omgezet in energie) tot kooldioxide en water.

Glucose wordt verkregen door koolhydraten te consumeren. Koolhydraat is de verzamelnaam voor alle vormen van suikers, en bestaat uit ketens van koolstofatomen waaraan waterstofatomen zitten. Glucose is opgebouwd uit slechts EEN koolhydraatgroep, en hiermee de meest elementaire vorm van koolhydraat. Zetmeel daarentegen is ook een koolhydraat, maar bestaat uit ketens die zijn opgebouwd uit tientallen glucosemoleculen. Alle andere suikers zitten tussen deze twee uitersten in. Het spijsverteringsgestel breekt al deze complexe suikers af tot de meest elementaire vorm: glucose. Alleen glucose is in staat de darmwand te passeren en het bloed te bereiken, en is hiermee de enige koolhydraat die onze lichaamscellen bereikt.

Omdat glucose een belangrijke rol speelt in ons lichaam kunnen we absoluut niet zonder. Enkele minuten zonder glucose heeft de dood tot gevolg. Vanwege de belangrijke rol die glucose speelt in ons lichaam wordt de bloedsuikerwaarde door een zeer complex regelsysteem gereguleerd. Wanneer deze regeling niet goed functioneert kan de bloedsuikerwaarde te hoog of te laag worden. Wordt de bloedsuikerwaarde blijvend te hoog dan spreekt men van diabetes, wordt de bloedsuikerwaarde te laag dan spreekt men van hypoglykemie.

Ik kom er niet helemaal uit... en zou haar (als ze hier zou komen) dus ook aanraden om dit eens met allergoloog te bespreken, of arts die met diabetes ervaring heeft. Loopt ze bij een arts? Hoe is alles vastgesteld?

Groetjes Nynke
Probeer eens buiten de hokjes te denken voordat je oordeelt. Ieder mens is uniek!

Ik ben moeder van drie heerlijke dochters, Irene geb. 03-08-99, Anne geb. 09-08-02 en Renée geb. 30-06-05. Drie keer borstvoeding met uitgebreid hypo-allergeen dieet.

Offline yfke

  • First class twat!
  • Moderator
  • **
  • Berichten: 2.633
  • Geslacht: Vrouw
Re:vraag aan de expers... taart gluten, mgd en lactose vrij
« Reactie #10 Gepost op: januari 14, 2010, 18:52:52 »
Nynke ik kan het ook niet rijmen,

Er bestaan twee soorten glucose  als in de glucose van de bloedpsiegel die jij aanhaalde,  alswel glucose van tarwe of mais.
Tegenwoordig wordt meestal mais glucose eigenlijk standaard gebruikt in snoepjes/drankjes/ijs. Anders  staat er duidelijk op de verpakking vermeld dat het mogelijk sporen van gluten lan bevatten.

Zoals je artikel al aangaf je lichaam kan niet zonder glucose, dan ga je dood..  en bij diabetes mag je best suikervrij moeten eten,  maar suikervrij en glucose vrij is ook weer anders. En dan zou het bietsuiker al helemaal niet mogen hebben.

Livaad is een hele fijne hulpzame site,  en inetrnet is prachtig.
Maar ik denk in deze dat  moeder iets te ver is doorgeslagen ( met alle respect)  voorzichtig heid is nodig absoluut, maar ik denk dat hier tever is doorgeschoten...





Like I always say, there is no 'I' in TEAM... there's a 'ME' though, if you jumble it up.

Offline Jennifer

  • Mama
  • ****
  • Berichten: 374
Re:vraag aan de expers... taart gluten, mgd en lactose vrij
« Reactie #11 Gepost op: januari 14, 2010, 19:58:59 »
Ik heb het ook weer nagevraagt.
Ze lopen wel in het ziekenhuis. Is een stukje darm al verwijdert die niet goed werkte.
Daar worden ook testen opgedaan. Over een tijd krijgt ze een week sonde voeding en dan testen ze de lactose.

Verder ken ik ze niet goed genoeg om te kunnen en willen oordelen over door geslagen.
Misschien hebben ze haar gezegt dat glucose niet mag en verder niet erg veel uitleg erover.
Ik neem aan dat ze bij de kinderarts en diatist onder behandeling is..

Ik ken het verder ook niet. Heb ook al gevraagt over de spekjes.
Snapte het ook al niet de suiker en sommige poedersuiker wel en dan niks aan glucose
maar aangezien ik er verder niks weet daarover durf ik niet te oordelen verder

ze geeft ook wel aan "glucose gemaakt van suiker mag alleen als de suiker niet van tarwe is"
Maar misschien durft ze niet snel te geven idd zodra er glucose staat.


In elk geval heel erg bedankt voor alle moeite!!
Ik denk dat met die mix of het recept we in elk geval al een mooie basis hebben
Groetjes Jennifer
mv J@imey (11-09), J0rden (12-07), J0ey (12-05) en Just1n (01-04)

Offline Jennifer

  • Mama
  • ****
  • Berichten: 374
Re:vraag aan de expers... taart gluten, mgd en lactose vrij
« Reactie #12 Gepost op: januari 17, 2010, 23:59:22 »
ik heb het doorgemailt.
Ze wist het inderdaad nog niet. In snoep ed had ze ook nog niet zo verdiept

Ik zal een op zoek naar rijstbloem, maisbloem en die mix.
Ook een uitproberen om dat fondant te maken
Meestal haal ik het kant en klaar de suikerfondant

Iig heel erg bedankt voor alle moeite
en daar moet iets te maken zijn

O en zag ik nu over de 2. Het is voor haar maar voor op de verjaardag van haar moeder
zodat ze ook mee kan doen met taart eten.

Gisteren had ik ei, melk en soja vrij gemaakt (boerenmix en 1 blikje gemixt) en dan cakejes.
Met wajangboter erdoor blijft het geen succes
Groetjes Jennifer
mv J@imey (11-09), J0rden (12-07), J0ey (12-05) en Just1n (01-04)

Offline yfke

  • First class twat!
  • Moderator
  • **
  • Berichten: 2.633
  • Geslacht: Vrouw
Re:vraag aan de expers... taart gluten, mgd en lactose vrij
« Reactie #13 Gepost op: januari 18, 2010, 00:21:37 »
ik ga morgen ff je mailtje beantwoorden!  :knuf:
Like I always say, there is no 'I' in TEAM... there's a 'ME' though, if you jumble it up.