Ik zou hier op verzoek iets schrijven over vlees, wat wel en wat niet..
Het grote probleem met vlees is dat er veel gerotzooid mee wordt, vaak binnen de grenzen van het toelaatbare maar ook net daaroverheen. Bewijzen kan ik het niet maar de verhalen die ik gehoord heb zijn uit vrij betrouwbare bronnen
Vlees dat als normaal stukje vlees gesneden wordt
Alle biefstuk soorten, entrecotes, kalfsoester enz.
Behandelingen die het ondergaan kan hebben is zout bad, en besmeerd met bloed (meestal rund maar kan ook varkensbloed zijn) voor mooie rode kleur.
Hoe grauwer het stukje vlees hoe "eerlijker" het is, vlees is namelijk van nature niet rood, maar grauw verkoopt niet..
Frikandeau kan behandeld zijn maar hoeft niet
Behandelingen kunnen zijn: zout en peper, maar ook andere kruiden en smaakversterkers. Even opletten en navragen dus.
Ham
Is altijd behandeld: gepekeld en gekruid ook hier dus navragen wat er is gebruikt.
Zo ook voor overige vleeswaren, bijna altijd behandeld met kruiden en kan daardoor ook smaakversterkers bevatten en melkeiwitten, soja of kippenei.
Elke slager/supermarkt gebruikt zijn eigen manier van kruiden en of behandelen, vaak weten de verkopers in een supermarkt niet veel over de produkten (en in een heleboel slagers/poelierswinkels ook niet heb ik gehoord)
Het meest zeker ben je bij een keurslager of poelier bij navraag over gebruikte kruiden en behandelproces moeten zij een antwoord kunnen geven. Vraag naar produktspecificaties van het vlees.
Biologisch vlees heeft vaak de meest zuivere behandeling ondergaan, vragen mbt ingrediënten zijn daar ook wel bekend.
Vaak betaal je wel meer voor een stukje vlees of kip, maar na bakken hou je ook meer over (minder water toegevoegd) en ik vind de smaak veel beter.
Eet smakelijk ;D