User Info

 
 
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Who's Online

  • Dot gasten: 188
  • Dot verborgen: 0
  • Dot leden: 0

There aren't any users online.

Auteur Topic: gehydrolyseerd melkeiwit?  (gelezen 4911 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Anneke mv 3

  • Super Mama
  • *****
  • Berichten: 888
  • Geslacht: Vrouw
gehydrolyseerd melkeiwit?
« Gepost op: oktober 11, 2007, 17:16:57 »
In het lijstje van benamingen koemelk kwam ik deze (bovenstaande) term tegen. Nu ben ik op zoek naar kruiden voor de nasi en de bami en dacht wat gevonden te hebben. Maar daar stond op plantaardig eiwithydrolysaat met tussen haakjes soja erachter. Mag dit nu wel of niet (ik doe niet soja vrij alleen melk en ei vrij)


Wie o wie weet het?

Groetjes Anneke

Offline Balletje

  • Global Moderator
  • ****
  • Berichten: 2.051
  • Geslacht: Vrouw
  • Ik geef borstvoeding met hypoallergeen dieet
    • WBW Nederland
Re: gehydrolyseerd melkeiwit?
« Reactie #1 Gepost op: oktober 11, 2007, 17:32:30 »
Een eiwithydrolysaat is een mengsel van voorverteerde eiwitten. Het eiwit is afgebroken tot kleine stukjes. Kortom hypoallergeen, maar eerder ter voorkoming dan ter behandeling/voorkoming allergische reacties. Het staat ook als ingrediënt bij bijvoorbeeld producten als Nutramigen en Pregestimil maar dan wordt de voeding bovendien nog eens nabehandeld met koolstof om overgebleven grote brokstukken en onzuiverheden te verwijderen. Kleine eiwitstukjes verliezen hun allergene kenmerken en lokken geen reactie uit bij kinderen die overgevoelig zijn voor niet-afgebroken eiwit.

Producten zonder deze extra behandeling zijn dus nog niet fijn genoeg voor bewezen of (verdenking van) allergie.

Waarom laat je soja niet weg? De eiwitten lijken heel sterk op die van koemelk en kunnen dus een reactie geven puur op "herkenning" van de vorm van de eiwitten.

Groetjes Nynke
Nynke Bal, Balletje en Nynke zijn allemaal één en dezelfde persoon! Kortom, de mama van Irene, Anne en Renée


Offline Anneke mv 3

  • Super Mama
  • *****
  • Berichten: 888
  • Geslacht: Vrouw
Re: gehydrolyseerd melkeiwit?
« Reactie #2 Gepost op: oktober 12, 2007, 08:39:08 »
Eigenlijk laat ik soja niet weg omdat dat in heel veel producten zit, ik ben gisteren boodschappen wezen doen en ben heel lang bezig geweest met het lezen van de ingredient lijsten, maar zag dat eigenlijk bijna overal soja in zit. Dus dcht ik dan laat ik dat nog maar even zitten. Maar ik begrijp uit jouw reactie dat het beter is om soja ook weg te laten?

En als je dat doet zijn er dan nog wel producten waar dat niet in zit. Op vleeswaren(voor de boterham) staat ook vaak gehydrolyseerd soja eiwit bijvoorbeeld.

groetjes An

Offline astridmv3

  • Super Mama
  • *****
  • Berichten: 5.306
  • Geslacht: Vrouw
  • Ik heb 19 mnd gekolfde HA BV gegeven
    • assepas
Re: gehydrolyseerd melkeiwit?
« Reactie #3 Gepost op: oktober 12, 2007, 09:03:40 »
over de vleeswaren ben ik ook nog zoekend, maar heb bij c1000 snijworst gevonden waar het niet in zit, het is nogal goedkoop want in de duurdere zit er dus weer wel vanalles en nog wat.
verder corned beef (maar dat lust ik niet) en zoetbroodbeleg kan ook wel, anijshagel, muisjes (van de beschuit met muisjes) appelstroop

ik merk bij mezelf ook verschil sinds ik op dieet ben en laatst had ik per ongeluk een slok sojadrink gehad en daar hadden zowel lisanne als ik toch wel last van, niet zoveel als bij melk of ei, maar toch...
groetjes Astrid
ERG trotse mv
Thomas (5), Sylvie (3) en Lisanne (1)

Offline Anneke mv 3

  • Super Mama
  • *****
  • Berichten: 888
  • Geslacht: Vrouw
Re: gehydrolyseerd melkeiwit?
« Reactie #4 Gepost op: oktober 12, 2007, 11:55:24 »
Weet iemand trouwens een goede vervanger voor bindmiddel. Wanneer ik groenten (bv prei andijvie spinazie) kook dan bind ik het groentennat. Maar de bindmiddelen die ik gevonden heb mogen niet.

Ik zat ook te denken dat ik een meelpapje kon maken van rijstmelk, maar ik weet niet zeker of dat ook echt goed bindt en als er een kant en klare oplossing is dan is dat natuurlijk makkelijker.

Ik moet rijstmelk nog gaan opzoeken in een reformwinkel (als het goed is dan is er een in borger), maar hoe lang kan je dat spul bewaren is dat hetzelfde als bij gewone melk?

Offline Balletje

  • Global Moderator
  • ****
  • Berichten: 2.051
  • Geslacht: Vrouw
  • Ik geef borstvoeding met hypoallergeen dieet
    • WBW Nederland
Re: gehydrolyseerd melkeiwit?
« Reactie #5 Gepost op: oktober 12, 2007, 13:03:52 »
Tja, ik gebruik meestal dus een roux van wajang en meel, dat verdun ik met rijstemelk, maar kan daar natuurlijk ook kookvocht in meenemen. Rijstemelk is ongeopend hetzelfde als houdbare melk (ik bestel dus meestal gelijk een hele doos, krijg je vaak één of twee pak gratis) Eenmaal open is houdbaarheid nog één week.

Maar maizena kan je toch gewoon gebruiken?

Vleeswaren ben ik niet echt in thuis, ben ik zelf niet zo'n fan van op brood. Heb hier wel boekje met koemelk/kippeneivrij, maar daar werd soja nog niet in genoemd. Afgezien van vleeswaren is soja best te omzeilen hoor! Maar misschien dat annet nog wat vleeswaren weet zonder soja, hopelijk gaat haar pc het dit weekend weer doen.

Groetjes Nynke
Nynke Bal, Balletje en Nynke zijn allemaal één en dezelfde persoon! Kortom, de mama van Irene, Anne en Renée


Offline Anneke mv 3

  • Super Mama
  • *****
  • Berichten: 888
  • Geslacht: Vrouw
Re: gehydrolyseerd melkeiwit?
« Reactie #6 Gepost op: oktober 12, 2007, 13:45:51 »
Hahaha, maizena, natuurlijk nog niet aan gedacht en in  de winkel waarschijnlijk overheen gekeken. Bedankt voor de tip. En ik heb besloten om toch ook de soja uit te bannen, zal ook vast wel te doen zijn. Zag gewoon even door de bomen het bos niet meer.

Bedankt voor de tip.

Offline Balletje

  • Global Moderator
  • ****
  • Berichten: 2.051
  • Geslacht: Vrouw
  • Ik geef borstvoeding met hypoallergeen dieet
    • WBW Nederland
Re: gehydrolyseerd melkeiwit?
« Reactie #7 Gepost op: oktober 12, 2007, 16:41:49 »
Namens Annet:

Gelderse worst gekookt C1000 Eigen merk
Theeworst van Zwanenberg
Rundvlees cervelaat van Stegeman
Knakworstjes van ijsseldijk C1000
Aantal vleeswaren bij Aldi, maar kan zo snel niet opnoemen welke.

Altijd nog even kijken bij de ingrediënten, er verandert heel vaak iets.
Nynke Bal, Balletje en Nynke zijn allemaal één en dezelfde persoon! Kortom, de mama van Irene, Anne en Renée


Offline antoinettez

  • Moderator
  • **
  • Berichten: 3.248
  • Geslacht: Vrouw
Re: gehydrolyseerd melkeiwit?
« Reactie #8 Gepost op: oktober 12, 2007, 19:28:49 »
Bij AH:
Salami
Osseworst
Gelderse gekookte worst
Champignonpate
Voorverpakte smeerleverworst ah eigen merk.

Stegeman ringleverworst

Lidl:
Boterhammenworst

Als er nog iets te binnen schiet, laat ik het even weten

Groetjes Antoinette
Antoinette m.v. Marjolein die 13 mnd BV heeft gehad en Sofie die 21 mnd hypoallergene BV heeft gehad.