User Info

 
 
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Who's Online

  • Dot gasten: 53
  • Dot verborgen: 0
  • Dot leden: 0

There aren't any users online.

Auteur Topic: vragen van een nieuw lid  (gelezen 5191 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

mamanilo

  • Gast
vragen van een nieuw lid
« Gepost op: november 25, 2010, 21:34:07 »
Hallo,
Ik ben nieuw op dit forum en een blije alleenstaande moeder van een 8 maanden oud zoontje (15 maart 2010). Ik heb meteen al een paar vragen.

Al op het forum gesnuffeld maar zie niet echt mijn dingen heel specifiek terugkomen, dus ik hoop wat ervaringen van anderen te horen hierin. Ik geef mijn zoontje nog steeds borstvoeding, live, want het kolven is me nooit gelukt en eigenlijk vind ik het niet erg. Ik ga hem ook voeden op de crèche (daar gaat hij 2 dagen per week heen) en het bevalt allemaal wel. Nu wil ik toch af en toe weleens een (half) dagje weg, of een avondje, en ben hem daarom aan de fles aan het wennen, wat niet van harte gaat, maar steeds beter. Omdat het nog niet vaak is dat ik hem aan een oppas overlaat en het kolven niet lukt krijgt hij dan nutrilon in het flesje.

Ik heb de volgende vragen:
- Hij is nu in een fase dat hij het moeilijk vind dat ik wegga, dus als ik kom voeden in de crèche (nu nog maar 1 keer per dag) is hij daarna in tranen als ik weer wegga. De crèche stelt nu voor dat ze hem voor dat voedmoment een flesje geven zodat ik niet meer langs hoef te komen en het voor mijn zoontje minder lastig is dat ik weer wegga. Ik twijfel erg wat beter is voor hem: niet live gevoed worden of het verdriet van een verdwijnende mama? Ik vraag me af of anderen hier ervaring mee hebben en ook of mensen ervaring hebben met het voeden op de crèche langer dan acht maanden. Hoe lang zijn jullie hier mee doorgegaan met overdag langskomen om te voeden en hoe waren de afspraken met de creche. Ook vraag ik me af, als ik hem dus niet meer overdag kom voeden, of dat mijn melkproductie niet in gevaar brengt. De rest van de week voedt ik hem dan wel nog meerdere malen op een dag.

- Overdag thuis voedt ik mijn zoontje meestal bij het wakker worden (8 uur), vóór zijn ochtendslaapje (10 uur), na de lunch(13 uur), voor zijn middagslaapje (15 uur), na zijn middagslaapje (17 uur) en voordat hij gaat slapen (19:30). Op de creche kan hij makkelijk bijna een hele dag zonder borstvoeding. Hij vraagt er niet altijd duidelijk om, maar mijn ervaring is dat hij bijvoorbeeld als ik hem in bed leg zonder borstvoeding hij gaat krijsen en ik toch ga voeden. Hij weigert ook
zelden een voeding, drinkt alleen niet heel lang. Ook hier ben ik benieuwd naar ervaringen van anderen rond deze periode. Is dit de tijd om het een beetje af te bouwen, langzaam minder vaak geven? En mensen die al veel langer borstvoeding geven, hoe vaak geven die dan? Ik hoor vaak dat mensen alleen nog maar 's ochtends en 's avonds geven, vanaf welke leeftijd is dat dan zo ongeveer? Ik geef hem trouwens eten volgens de rapley methode en wil de borstvoeding daarom zo lang mogelijk als basisvoeding kunnen blijven geven tot hij goed eet. Hij eet op zich al best aardig wat.

- En de laatste vraag gaat over de nachten. Mijn zoontje wordt behoorlijk vaak wakker 's nachts en slaapt meestal bij me. Op zich vind ik het prima als hij vaak 's nachts drink, zeker als we allebei gewoon weer makkelijk doorslapen. Maar ik ben toch aan het zoeken en merk af en toe dat het bij elkaar slapen een grote onrust geeft, zeker omdat hij 's nachts af en toe wat van slag is. Het begin van de nacht gaat altijd wel goed. Tussen 19 uur en 4 uur 's nachts wil hij vaak nog 2 keer drinken. Maar dan vanaf 4 uur gaat het vaak mis. Hij heeft dan gedronken en is daarna zo onrustig dat hij niet wil slapen. Ik leg hem dan vaak 'klem' op mijn buik, waar hij rustig van wordt en toch in slaap valt. Maar vervolgens wordt hij in mijn beleving nog meerdere malen wakker en wil drinken. Alleen omdat ik zelf zo moe ben weet ik op een gegeven moment niet meer of ik hem nou net drinken heb gegeven, en het dus niet logisch is dat hij nog een keer wil of dat we alweer een tijdje samen hebben liggen slapen en hij dus wel weer echt dorst zou moeten hebben. De uren tot 8 uur gaan dan in een gekke roes voorbij en vaak weet ik niet meer hoe vaak hij heeft gedronken, gehuild en geslapen, voor mijn gevoel dan dus heel vaak gehuild en gedronken. Ik probeer hem nu toch wat vaker in zijn eigen bedje te leggen, alleen om wat meer duidelijkheid en rust erin te krijgen, dat accepteert hij alleen niet altijd en dan laat ik hem ook niet te lang huilen en leg hem toch weer bij me. Kortom: is dit gemodder ook herkenbaar en wat zijn jullie ervaringen hierin en hoe zijn jullie ermee omgegaan?

Misschien een beetje te veel vragen in één topic, ik hoor het wel.
groetjes,
mamanilo

Offline Nynke Dekker

  • Office iets?¿
  • Administrator
  • *****
  • Berichten: 15.809
  • Geslacht: Vrouw
  • Nynke Bal, Balletje en Nynke ben ik allemaal!
Re:vragen van een nieuw lid
« Reactie #1 Gepost op: november 26, 2010, 09:58:43 »
Hey Mamanilo,

Welkom op ons forum! Wat heerlijk dat de borstvoeding zo goed loopt bij je en wat een herkenbaar verhaal heb je geschreven!

Flesjes zijn best vaak een probleem, maar gelukkig is jouw zoontje nu al bijna negen maanden en mag hij eventueel yoghurt als jij een keer weg wilt en hij dan trek heeft in een melkproduct. Op de crèche kunnen ze hem natuurlijk al lekker zoet houden met de bijvoeding die hij gelukkig lekker vindt.

Maarja als jij in de buurt bent, heeft hij natuurlijk liever de borst! Dat verklaart meestal het verschil in aantal voedingen overdag, als jij er niet bent, neemt hij genoegen met wat anders, ben jij er wel, wil hij het beste!

Wat is normaal??? Dat is heel lastig aan te geven, aangezien ieder moeder/kind koppel anders is. Soms wil de moeder wat afbouwen, soms bouwt het kind zelf af, maar bij anderen (zoals bij mij en mijn jongste dochter) loopt het gewoon lekker en blijft het aantal voedingsmomenten stabiel.
Ik heb Renée grotendeels het zelf laten bepalen, wilde iig één keer meemaken hoe het natuurlijk verloop zou zijn. Rond haar tweede verjaardag (als ik het me goed herinner, kan ook wat later geweest zijn) ben ik het overdag wel wat meer gaan sturen. Ze dronk toen wel heel erg vaak nog. De nachtvoedingen beperken had ik toen nog geen energie voor en/of zin in. Dat heb ik later pas gedaan. En zo kwamen we rond derde verjaardag pas op twee voedingen uit, één 's morgens en één 's avonds. Toen ze 4,5 jaar was, is ze zelf helemaal gestopt. Ze dronk toen alleen nog zo af en toe een slaapmutsje (onderdeel slaapritueel), dus de stap was ook niet meer zo groot.

Van 9m tot een jaar hebben ze nog zo ongeveer 500 cc aan melkproducten nodig, maar de meeste borstkindjes willen echt nog wel wat meer dan die 500 cc. Vanaf een jaar is het minimum ca 300 cc per dag, dat is met twee voedingen nog wel te doen. Maar het is net wat jij wilt!!! Als je wilt afbouwen, kan je vervangen door yoghurt, boter, kaas, etc. Als je nog niet wil afbouwen, ga je gewoon lekker door zoals het jullie het beste bevalt! Van borstvoeding kan je niet teveel geven.

De nachten zijn hier ook heel lang drama geweest, samen slapen is dan vaak wel de meest relaxte keuze! Als je het echt zat bent, ga je vanzelf wel kijken of hij ook op een andere manier te troosten is.

Is hij vaak van slag 's nachts? Of kan je het nog wel redelijk koppelen aan de groeispurtjes die kinderen doormaken? Hij heeft nu veel last van afscheid nemen, maar vaak is dat ook onderhevig aan een spurt en trekt dat straks wel weer bij.

Waarom stelde de crèche voor om een flesje te geven? Is dat omdat jij en je zoontje er veel moeite mee hebben dat het afscheid nemen even wat minder goed gaat? Of is dat omdat de leidsters er zelf last van hebben? Het moeilijke afscheid nemen is natuurlijk niet fijn, maar het even samen knuffelen en elkaar weer even zien weegt ook mee in de beslissing om die voeding eventueel te gaan vervangen. Borstvoeding is meer dan alleen maar voeding, bij het live geven komen bij jullie allebei allerlei stofjes en gevoelens vrij. Wat zegt je eigen gevoel??? 

Weet niet of ik nu al je vragen al beantwoord heb, maar vraag gerust verder hoor!!!

Groetjes Nynke
Probeer eens buiten de hokjes te denken voordat je oordeelt. Ieder mens is uniek!

Ik ben moeder van drie heerlijke dochters, Irene geb. 03-08-99, Anne geb. 09-08-02 en Renée geb. 30-06-05. Drie keer borstvoeding met uitgebreid hypo-allergeen dieet.

mamanilo

  • Gast
Re:vragen van een nieuw lid
« Reactie #2 Gepost op: november 26, 2010, 19:44:38 »
Hoi Nynke,
Bedankt voor je uitgebreide antwoord. Bijzonder om te horen hoe het bij jou ging en ook mooi om te zien dat als je kinderen het zelf bepaalt het dus echt een stuk langer kan duren.

Wat betreft de crèche: mijn gevoel zegt dat ik daar langs wil blijven komen. Bij de crèche stellen ze het flesje voor omdat het makkelijker is voor hen als mijn zoontje zich helemaal aan het ritme houdt en ook omdat ze bang zijn dat het een probleem gaat zijn, het afscheid nemen steeds. Maar ze staan heel open hoor, als ik wil blijven komen voeden is dat ook goed. Ik weet niet voor hoe lang, maar nog wel de komende maanden. Bij 1 jaar zeggen ze dat ze alle kinderen koemelk geven en dat het dan niet meer logisch is als ik langskom, ik wil dat tegen die tijd opnieuw bekijken, wellicht ben ik dan al gestopt met langskomen.

Wat betreft vervangende voeding: ik laat de mensen die nu oppassen nutrilon geven (als het lukt, meestal niet). Jij zegt yoghurt: is dat een net zo goede vervanger?

En de nachten: ik kan het niet altijd plaatsen, maar er zijn ook nachten dat het wel goed gaat en hij lekker naast me ligt te slapen. De afgelopen week niet, maar hij was verkouden en vanochtend bleek hij ook nog koorts te hebben, dus dat verklaarde het toch wel weer. Ook het bijten tijdens het drinken waar hij sinds twee dagen weer mee begonnen is, dacht dat ik het hem had afgeleerd, maar blijkbaar als hij zich niet lekker voelt gaat het toch weer anders.

Ik ben wel weer even gesterkt in mijn gevoel hem toch die hoeveelheden te blijven geven zoals ik nu doe, ook 's nachts. Ik zal het wel merken als hij minder wil en ik zal de nachtelijke drama's ook niet kunnen voorkomen door hem voeding te weigeren. Wel heb ik vaak het gevoel dat hij 's nachts alleen maar aan die borst wil hangen om lekker in slaap te kunnen vallen, ipv een speen die hij zelden gebruikt. Maar ja, ook dat lijkt me prima als het ons beide rustiger doet slapen.

groetjes,
mamanilo

Offline Nynke Dekker

  • Office iets?¿
  • Administrator
  • *****
  • Berichten: 15.809
  • Geslacht: Vrouw
  • Nynke Bal, Balletje en Nynke ben ik allemaal!
Re:vragen van een nieuw lid
« Reactie #3 Gepost op: november 26, 2010, 20:30:06 »
Hai Mamanilo,

Yoghurt is geen volwaardige vervanging van de borstvoeding, maar jij geeft nog ruim voldoende voedingen zodat hij zijn vitamines, mineralen en andere bouwstoffen echt nog wel binnen krijgt. Je kan het gewoon zien als een tussendoortje. Als hij eenmaal genoeg bijvoeding krijgt dat het eigenlijk hoofdvoeding zou moeten heten, kan je wel yoghurt gebruiken om een voeding te vervangen (vitamines en mineralen haalt hij dan al wel uit zijn vaste voedsel)

De minimale hoeveelheden worden aangegeven voor het geval het kind ontzettend weinig lijkt te drinken, maar dat is bij jou niet het geval  ;-)

Ik hoor het wel vaker dat ze op het KDV de kinderen vanaf een jaar gewoon koemelk geven, maar zou daar zelf niet mee akkoord gaan. Zolang bij mij de melk stroomde, kwam er alleen mamamelk in mijn kind! Zou ik geen borstvoeding meer hebben of te weinig op voorraad hebben, is het natuurlijk wat anders...

Het afscheid nemen gaat straks wel weer beter hoor! Het zijn vaak fases waarin het even heel erg is, maar normaal gesproken zijn onze ukkies weer stil als mama weggereden is. Ik zou zeggen: volg je eigen gevoel! Als jij langer wilt blijven voeden op het KDV, moet je het gewoon doen! Snap dat zij het wat onrustig vinden, iedere keer weer een moeder op de groep, maar dat kunnen ze ook zo regelen dat de groep er zelf geen last of weet van heeft.

Gaat de nutrilon goed bij hem? Heeft hij geen last van het verschil tussen de twee voedingen? Dat daar de onrustige nachten vandaan kunnen komen???

De eerste zes maanden (of zo lang als je alleen nog maar borstvoeding geeft) is het wel slim om een voeding voor een andere babyvoeding te vervangen. Ze hebben dan nog alle stofjes hard nodig. Als de bijvoeding redelijk goed loopt en hij daar ook al stofjes vandaan haalt, kan je best eens een keer een voeding vervangen voor iets wat wat minder stofjes bevat. Dan heb ik het natuurlijk niet over diverse voedingen achter elkaar of meerdere per dag  ;-) dat kan pas als ukkie nog weer groter is en nog beter vast voedsel eet.

Jammer dat hij ziek is geworden zeg! Dat kan inderdaad al heel veel verklaren! Krijgt hij toevallig ook weer tandjes of kiesjes? Dat hij daarom weer bijt?

Slaapt hij normaal wel in zonder de borst?? Renée was namelijk gewend om met de borst in slaap te vallen, ze viel 's nachts dus ook niet zonder weer in slaap. Baby's worden nog regelmatig even wakker en kunnen dan soms alleen weer in slaap vallen als alles geruststellend hetzelfde is. Zij begon 's nachts een stuk beter te slapen toen ik haar leerde zonder borst in slaap te vallen.

Groetjes Nynke
Probeer eens buiten de hokjes te denken voordat je oordeelt. Ieder mens is uniek!

Ik ben moeder van drie heerlijke dochters, Irene geb. 03-08-99, Anne geb. 09-08-02 en Renée geb. 30-06-05. Drie keer borstvoeding met uitgebreid hypo-allergeen dieet.

mamanilo

  • Gast
Re:vragen van een nieuw lid
« Reactie #4 Gepost op: december 07, 2010, 21:06:34 »
Hoi Nynke,
Ik wou je nog antwoorden, maar was de hele week druk door zoontje dat uiteindelijk oorontsteking bleek te hebben. Je antwoorden zijn duidelijk en kan ik wel wat mee. Ik heb nog wel een vraag: mijn zoontje wil 's nachts inderdaad vaak aan de borst puur om weer in te kunnen slapen. Hij slaapt overdag ook best in zonder borst, dus dat kan hij het wel. Daarnaast heeft hij ook wel gewoon dorst 's nachts, want hij drinkt dan ook wel flink elke keer, maar vervolgens wil hij aan die borst blijven hangen om in te kunnen slapen en dat laat ik ook meestal wel toe omdat hij dan inderdaad gewoon rustig in slaap valt en er anders een groot drama volgt. Ik vroeg me af: jij zei dat je je dochter geleerd had zonder de borst in slaap te vallen. Hoe heb je dat dan gedaan?
groetjes,
Mamanilo

Offline Nynke Dekker

  • Office iets?¿
  • Administrator
  • *****
  • Berichten: 15.809
  • Geslacht: Vrouw
  • Nynke Bal, Balletje en Nynke ben ik allemaal!
Re:vragen van een nieuw lid
« Reactie #5 Gepost op: december 08, 2010, 21:34:03 »
Hai Mamanilo,

Rustig aan hoor, je kind gaat natuurlijk altijd voor! Enneh ik heb ook niet altijd direct tijd  ;-) Is zijn oorontsteking nu goed genezen? Heeft hij er veel last van gehad?

Ik heb bij mijn dochter eerst het overdag zelf inslapen moeten stimuleren, zij sliep altijd in aan de borst (anders sliep ze niet). Met een aangepaste versie van de Ria Blom methode (zonder laten huilen, zonder klok, puur het letten op vermoeidheidssignalen en rust en voorspelbaarheid) is dat overdag verrassend snel gelukt. Daarna ging het 's nachts gelukkig ook al iets beter (daarvoor ieder uur wakker, borst niet kwijt willen, ze zat dik in een groeispurt).

De vermoeidheidssignalen waren bij ons cruciaal, het was zo'n miniem gebaar... zo makkelijk te missen! Wachtte ik tot ze gaapte (wat ik de eerste dag deed) was ik al te laat. Mijn meisje haar signaal (toen der tijd) was het jeuken aan haar neusje. Mocht ik die missen, kreeg ik eerst nog een klagerig meisje, voordat ik de grote gaap kreeg.

Na heel even van die rust genoten te hebben, ben ik 's nachts eerder gaan afkoppelen en dan sussend mijn slaapritueel (vaste woorden en toon die ik altijd gebruikte bij het overdag slapen) fluisteren. Ze mocht naast me liggen, kon mijn hand voelen, maar de borst mocht ze dan niet hebben (tenzij ze over de rooie ging). Dit is een variatie op het "lekker slapen zonder huilen" van Elisabeth Pantley (naam gegokt).

Nog weer iets later ben ik de nachtvoedingen gaan ontmoedigen door rustig te zeggen: je hebt net gehad meis, ga maar lekker slapen (kort inslaap ritueel riedeltje). Ging het echt niet, mocht ze drinken, ze hoefde niet over haar toeren te raken. Toen merkte ik al snel dat ze de meeste voedingen (dronk toen nog erg vaak 's nachts) niet meer nodig had, we gingen toen al snel terug naar één nachtvoeding of een vroege ochtendvoeding.

De ochtendvoeding werd plots een stuk enthousiaster ontvangen en ze dronk eindelijk weer eens goed door. Als ze ziek was of een spurtje doormaakte mocht ze altijd gewoon drinken bij me. Het maakte mij dan ook niet uit, ze had op die momenten gewoon meer nodig. Maar sinds ze zelf in slaap kon vallen, merkte ik ook vrij snel dat de spurt/ziekte weer over was. dan sliep ze vrijwel direct weer grotendeels of helemaal door.

Voor ieder kind is het anders, sommigen hebben het langer nodig dan anderen. Hangt soms ook af van de drukte overdag, of ze nog willen inhalen bij mama (mamahonger of echte honger). Voor mij maakte het zelf in kunnen slapen (overdag en 's nachts) het een stuk duidelijker, ze riep me dan alleen als ze me echt nodig had. Was alles goed en voelde ze zich veilig, draaide ze zich gewoon weer in slaaphouding en sliep verder.

Hoop dat ik het niet te uitgebreid of te onduidelijk heb uitgelegd, mocht het wel zo zijn, roep je maar hoor!

:knuf: Nynke

Probeer eens buiten de hokjes te denken voordat je oordeelt. Ieder mens is uniek!

Ik ben moeder van drie heerlijke dochters, Irene geb. 03-08-99, Anne geb. 09-08-02 en Renée geb. 30-06-05. Drie keer borstvoeding met uitgebreid hypo-allergeen dieet.

mamanilo

  • Gast
Re:vragen van een nieuw lid
« Reactie #6 Gepost op: december 08, 2010, 22:17:34 »
Dankje Nynke,

Fijn om het zo uitgebreid te horen. Klinkt logisch om het op die manier langzaam in te bouwen. Denk dat het belangrijk is om voor jezelf een lijn te kiezen, een manier te vinden waar je achter kan staan en die consequent toe te passen. Door het zoeken doe je het steeds weer anders en dat maakt het onrustig voor zowel moeder als kind. Vannacht hem bijvoorbeeld afgekoppeld na het voor de zoveelste keer willen drinken, en hij bleef maar huilen. Ik dacht eerst ik laat hem toch maar even huilen (in mijn armen), misschien valt hij dan in slaap. Maar hij bleef maar huilen dus toch maar weer aan de borst laten hangen en hij viel in slaap. Dat laten huilen is ook niks voor mij, dus fijn als het op een andere manier kan.

Het gekke vond ik wel dat hij vanochtend na de ochtendvoeding om half 8 ook weer aan die borst wou blijven hangen. Huilen als ik hem afkoppelde. Terwijl ik niet het idee had dat hij nog moe was en wou slapen. Op dat soort momenten ga ik dan weert twijfelen of er wel genoeg melk uit mijn borsten komt.

Ik heb toch meteen het boek 'lekker slapen zonder huilen besteld'. Wil er graag nog wat meer over lezen, over het slapen.

Zijn oorontsteking is weer helemaal genezen gelukkig. Wel met penicilline helaas..

groetjes,
Mamanilo

mamanilo

  • Gast
Re:vragen van een nieuw lid
« Reactie #7 Gepost op: december 08, 2010, 22:41:47 »
Kleine toevoeging:

Net om 22:30 had meneertje weer dorst. Ik geef hem te drinken, hij drinkt stevig door, koppelt zichzelf rustig af, kijkt me even aan en doet zijn ogen dicht. Ik leg hem in zijn bedje, hij draait zich om en valt zonder een kreuntje of huiltje in slaap.

Hij blijft me toch verbazen...

Mamanilo

Offline Nynke Dekker

  • Office iets?¿
  • Administrator
  • *****
  • Berichten: 15.809
  • Geslacht: Vrouw
  • Nynke Bal, Balletje en Nynke ben ik allemaal!
Re:vragen van een nieuw lid
« Reactie #8 Gepost op: december 08, 2010, 23:10:48 »
Hai,

Met de oorontsteking heeft hij wellicht iets minder gedronken dan normaal. Het drinken deed hem wat pijn... Hij zal het hoognodige genomen hebben en dat heeft gevolgen voor je productie.

Mocht hij nou blijven huilen, ga dan wisselvoeden. Met wisselvoeden stimuleer je de TSR en je productie. Kijk naar hem... kijk naar wat hij vraagt, maar kijk ook naar wat hij krijgt! Kijk of je hem een redelijke tijd ziet slikken en klokken, kijk of je hem ziet "vechten" om er meer melk uit te krijgen. Als hij slikt en klokt, komt er redelijk wat melk en kan hij daarna wat last hebben van de hoeveelheid of van de lucht die misschien ook is meegeslikt.

Er zijn gewoon momenten waarop je net even meer op zijn drinkgedrag moet letten. Puur om te kijken waar het probleem nou zou kunnen liggen.

Ja soms heb je (voor zijn voorkeur) te weinig melk, maar daar is meestal wel een oorzaak aan te koppelen. Niet in paniek raken, het kost een paar dagen, maar het trekt wel weer bij!!!!

Groetjes Nynke
Probeer eens buiten de hokjes te denken voordat je oordeelt. Ieder mens is uniek!

Ik ben moeder van drie heerlijke dochters, Irene geb. 03-08-99, Anne geb. 09-08-02 en Renée geb. 30-06-05. Drie keer borstvoeding met uitgebreid hypo-allergeen dieet.