Kinderen en ouders > Allergie

Ingrediënten en hun benamingen

(1/5) > >>

Balletje:
Om een dieet te kunnen volgen, is het handig als je de verschillende benamingen van de allergenen weet. In dit draadje zullen we proberen om zoveel mogelijk allergenen, met hun benamingen, te plaatsen. Zodat je weet waar je op moet letten bij het lezen van etiketten bij vermoeden van allergie.

Hoe lees je de etiketten?
Als je op een verpakking kijkt, zie je een ingrediëntenlijst en een voedingswaardetabel. Om te zien of er voor jou verboden allergenen in zitten, hoef je eigenlijk alleen in de ingrediëntenlijst te kijken.  
In de voedingswaardetabel zal bijna altijd eiwit vermeld worden, maar daar hoef je niet van te schrikken. In (bijna) ieder voedingsmiddel zitten eiwitten, deze eiwitten kunnen plantaardig en dierlijk zijn. Als er koemelk, soja of kippenei-eiwitten in zit, moet dit in de ingrediëntenlijst staan.

Heb je toevallig zelf een boekje waar de benamingen van een bepaald allergeen in staan, zou ik het fijn vinden als je die ook hier in dit draadje plaatst. Zo kunnen we elkaar helpen, en hoeven we niet allemaal de speciale boekjes aan te schaffen. Wel graag in het onderwerp het soort allergeen vermelden, zodat het makkelijk herkenbaar is.

Groetjes Nynke

Balletje:
Het product bevat koemelkeiwit, wanneer in ieder geval een van de volgende termen als ingredient wordt genoemd:

Magere melkbestanddelen, droge melkbestanddelen
wei, weipoeder
melkpoeder, magere melkpoeder, volle melkpoeder
caseine, caseinaat, melkeiwit, gehydrolyseerd melkeiwit
lactose, melksuiker
boterconcentraat, boerolie, melkvet
melkzout

Ze kunnen ook de gewone voedingsmiddelen (melkproducten) in de ingredientenlijst zetten:
magere melk, halfvolle en volle melk,
karnemelk, wei
kaas, smeltkaas, smeerkaas
yoghurt, vla, kwark, pap, puddng, umer, yoghurtdrank
kefir, huttenkase, cottage cheese
roomboter, slagroom, zure room, creme fraiche
chocolademelk
zuivelfrisdranken

Aandachtspunten bij het lezen van een etiket:
Sommige ingredienten zijn samengesteld uit verschillende bestanddelen, waarvan niet altijd de ingrediënten weer worden vermeld. Voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld paneermeel. Deze ingredienten kunnen natuurlijk wel weer koemelkeiwit bevatten (of andere allergenen).

De gegevens veranderen nog regelmatig, dus kijk heel goed zelf na of je een product kan vertrouwen of niet...

 

Balletje:
Eieren worden jammer genoeg in heel veel producten verwerkt. En kunnen hele heftige reacties veroorzaken. Soms gebruiken ze alleen het wit van het ei, soms alleen het geel. Maar in beide gevallen is het product niet veilig.

De benamingen:
ei, eigeel, eiwit, kippenei-eiwit, heelei
mayonaise
ovalbumine, albumine, conalbumine
ovomucoid, lysozyme, levitin, vitellin, ovo vitellin, globulin

Ook bij kippeneiallergie goed opletten of er geen producten in de ingrediëntenlijst staan die zelf al gemaakt zijn met kippenei (bijvoorbeeld paneermeel).

Edit Nynke: ivm verhuizing speciale tekens aangepast

Balletje:
Gluten is een lastige, sommige mensen reageren al heel heftig op het allerkleinste spoortje... dus wees voorzichtig en vraag altijd even na aan de persoon zelf... of doe alles via gespecialiseerde diëtiste.

Maar als richtlijn kan je gluten herkennen aan de volgende benamingen:
tarwe, rogge, gerst, spelt, haver
meel, tarwemeel, griesmeel, tarwebloem,
roggemeel, roggebloem
havermout, havervlokken, havermeel
gort, gerstemoutbloem, parelgort,
kamut, couscous, bulgur

En mogelijk gluten als het één van de volgende ingrediënten bevat:
zetmeel, bindmiddel
deegwaren, vermicelli, macaroni, spaghetti, mie
paneermeel
mout, moutstroop

mamatotje:
Voor soja letten op: ketjap, sojasaus, tofu, tempe, tahoe


edit: onderwerp aangepast

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie